Skip to content

  • Giriş
  • GİZLİLİK POLİTİKASI
  • HAKKIMIZDA
  • İLETİŞİM

Tarih Fışkırdı: İnşaat Projesi İptal Edildi

Posted on 3 Mayıs 2026 by Onur Çelik

Mersin’in Mezitli ilçesinde bulunan Soli Pompeipolis Antik Kenti sınırları içinde yer alan 2,5 dönümlük arazi, 2021 yılında villa inşaatı için izin almıştı. Ancak, yeni kazı çalışmaları sonrasında bu inşaat izni iptal edildi. İlk raporlarda “taşınmaz kültür varlığına rastlanmadı” denilen bu alanda, uzmanların yaptığı genişletilmiş kurtarma kazıları sonucunda değerli kalıntılar ortaya çıkarıldı.

2024 yılında gerçekleştirilen detaylı çalışmalarda, önceden “temiz” raporu verilen parselin aslında bir nekropolün parçası olduğu anlaşıldı. Bu kazılar sonucunda 8 adet Roma mezarı, bu mezarların içinden çıkan çeşitli envanterlik eserler ve Geç Antik Çağ’a ait olduğu düşünülen düzenli bir su kanalı bulundu. Su kanalının inşaatı planlanan alana doğru uzanması, projenin akışını tamamen değiştirdi.

İlk raporlardaki “eksiklik” dikkatle incelendi. Süreç, 2020 yılında Müze Müdürü S.C.B. ve araştırmacı M.D. tarafından hazırlanan “inşaat yapılmasında sakınca yoktur” raporuyla başlamıştı. Ancak, Müze Müdür Vekili’nin daha önceki kazılardaki eksiklikleri fark etmesi ve Bakanlık uzmanlarının devreye girmesiyle 2022 yılında kazılar genişletildi. Yapılan ikinci incelemeler, ilk sondajların yetersizliğini gözler önüne serdi.

Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, 25 Şubat 2026 tarihinde, ortaya çıkan kanıtlar doğrultusunda tarihi bir karar aldı. Villa inşaatı için daha önce izin verilen ve bu kapsamda değerlendiren yaklaşık 20 dönümlük alan, “Roma Nekropolü” olarak tescil edilerek 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi. Bu gelişme ile birlikte, bölgedeki her türlü yapılaşma kesin olarak yasaklanmış oldu.

Posted in Eğitim

Yazı gezinmesi

Mexico City’nin Kontrolsüz Çöküşü: Başkent Dikkat Çekici Bir Hızla Zemine İnmekte →
← Mezitli’de Villa İnşaatında Roma Dönemine Ait Lahitler Bulundu!

Author: Onur Çelik

Son Yazılar

  • Onlyfans ünlülerine yakalama kararı
  • Gişede batan Furiosa sonrası George Miller masayı devirdi: Son bir Mad Max ve dizi geliyor
  • Trump canlı yayında açıkladı: İran bilmiyordu… Gizli operasyonun perde arkası ortaya çıktı
  • Halkbank: ABD Mahkemesi’nin onayı ile dava tamamen sona erecek
  • Nothing’in kurucusu Carl Pei: “Bellek artık bir akıllı telefondaki en pahalı bileşen.”
  • Kuveyt, saldırılar nedeniyle kapatılan hava sahasının normal seyrine döndüğünü duyurdu
  • Yayalara öncelik vermeyen 240 sürücüye 1 milyon 358 bin TL ceza
  • Bursa’da Ev Yangını: 5 Kişi Hastaneye Kaldırıldı
  • Koç’u ve Sabancı’yı sollayıp Türkiye’nin en büyük holdingi olacak
  • Chrome’un güncel sürümüne gelen Bölünmüş Sekme Görünümü nasıl kullanılır?
  • İran: Hürmüz Boğazı her türlü geminin geçişine kapatılmıştır
  • Okul girişinde bekçiyi darp eden 2 şahıs tutuklandı
  • Aksaray’da okullarda velilere narkotik farkındalık eğitimi veriliyor
  • Meteorolojiden Doğu Karadeniz için şiddetli yağış uyarısı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Üreticimizin bir gram ürünü ziyan olmayacak,Ofis getirilen ürünleri alacak.
  • Erdoğan’dan muhalefete: Sesleri soluğu kesildi
  • Ulaş’ta okuma bayramı düzenlendi
  • Zonguldak’ta jandarma personeli kan bağışında bulundu
  • Afyonkarahisarlı 3 genç Tunus’u gezdi
  • Erdoğan ve Netanyahu arasında karşılıklı sert suçlamalar
  • DÜNYA KUPASI FİKSTÜRÜ (TÜM GRUPLAR): 2026 Dünya Kupası maçları ne zaman? Türkiye maçları ne zaman?
  • CHP’de Siyasi Kriz: Yıldıray Sapan Açıklamalarda Bulundu
  • Anadolu ve Haxhi Zeka Üniversitesi Arasında İşbirliği Protokolü
  • Şile’de Boğulma Tehlikesi: Samet Karakaya Hastaneye Kaldırıldı
  • Trump’tan seçim başarısı dolayısıyla Ermenistan Başbakanı Paşinyan’a tebrik
Copyright © 2026 | Design by ThemesDNA.com
beylikdüzü escort avcılar escort esenyurt escort beylikdüzü escort bahçeşehir escort istanbul escort
Office Lisans Satın Al
ataç satın al yazıcı satın al SEO uzmanı