Welcome to Our Website

‘Her yıl 300’den fazla teknoloji girişimcisine 900 bin lira destek oluyoruz’

27-28 tarihlerinde devam edecek olan teknoloji etkinliği SDN Summit Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Etkinlikte; Shiftdelete.Net kurucusu Hakkı Alkan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile söyleşi gerçekleştirdi.

GENÇLER KENDİLERİNİ GELECEĞE TAŞIYACAK İMKANLAR BULACAK

Yapay zekada birkaç unsur olduğunu söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Birincisi insan kaynağı. Nihayetinde bu teknolojileri geliştirecek olan da kullanacak olan da insanlar. Biz bu alanda şimdiye kadar hem TÜBİTAK’ın destekleriyle hem bakanlığımızın AR-GE teşvikleriyle büyük bir ekosistem inşa ettiğimizi değerlendiriyoruz. Türkiye’nin hali hazırda 102 teknoparkı var. Bu teknoparklarda on binden fazla inovasyon ve araştırma geliştirme yapan şirket var ve bunların 2 bin 300 kadarı takip ettiğimiz, izlediğimiz üzere yapay zeka ilintili işler yapıyorlar. Aynı zamanda bin 600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezimizin 203’ü de yine yapay zekayla bağlantılı işler yapmaya devam ediyorlar. TÜBİTAK 22 yıla yakın zamandır bu konuda önemli destekler verdi. Bugüne dek 3 bin 800 projeyle, 2 bin 300 bilim insanına, bugünkü değerlerle 14 milyar lira kaynağı, yapay zeka alanındaki çalışmalar için sundu. Bütün bunlar Türkiye’nin yapay zeka teknolojilerini geliştirme kapasitesini yükseltmiş oldu. Tabii kullanıcı tarafını da önemsiyoruz. Arzu ediyoruz ki toplumun geniş kesimleri bütün yenilikçi teknolojilere en hızlı şekilde adapte olsunlar. Onun için önümüzdeki dönemde yeni işlerle yapacağız. Önümüzdeki dönemde yapay zeka uygulamalarını etkin bir şekilde kullanabilen, onlardan değer yaratacak işleri pratik şekilde yapabilen bir iş gücünün çok avantajlı olacağını düşünüyoruz. Burada ev kadınları, gençler yeni fırsatlar elde edebilirler. Hem gelir elde etme imkanı bulabilirler, hem de kendilerini geleceğe taşıyacak yeni işler kurma imkanı bulabilirler dedi.

GİRİŞİMCİ ADAYLARIN FONLANMASI KONUSUNDA ÇOK SAYIDA PROGRAM UYGULUYORUZ

Bakan Kacır, Avrupa Yüksek Başarımlı Bilgisayar Ortaklığı’na dahil olduk. İspanya’da kurulan dünyanın en büyük 8’inci süper bilgisayarının Türkiye olarak ortağıyız. Özellikle fikir aşamasındaki girişimci adayların fonlanması ve desteklenmesi konusunda kamu olarak çok sayıda program uyguluyoruz. 10 binden fazla teknoloji girişimi var. Bu 10 binin 2 bin 500’e yakını da kuluçka girişimleri. Dev bir ekosistem inşa etmişiz. Şu an Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir girişimci yola çıkarken eş zamanlı olarak kendisine sunulan 100’e yakın kuluçka ve hızlandırma programından birini seçip başvuru yapabilir. Her yıl 300’den fazla teknoloji girişimcisine 900 bin lira destek oluyoruz, sadece yüzde 3 hisse karşılığında. Ben gerçekten genç kardeşlerimin girişimciliği, kariyer yolculuklarında önemli bir alternatif olarak görmelerini arzu ederim şeklinde konuştu.

2030 yılı için hedeflerinin olduğunu belirten Bakan Kacır, 100 bin tekno girişim Türkiye’den doğacak, bunların en az 100’ü milyar dolar değeri aşacak ve ‘unicorn’, bizim değimimizle ‘Turkcorn’ olacak. KOSKEB şehir şehir gezecek ve girişimci seçmelerine başlayacak. Anadolu’nun tüm şehirlerinden yeni girişimciler çıkması için sahada daha görünür olacak, daha aktif şekilde genç ve kadın girişimcilerle buluşacak. Bunu da ilk kez açıklamış oldum ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ASLINDA VERİ YÖNETİMİ KONUSUNDA ÇOK İDDİALI BİR ÜLKE

Yeni bir projeyi duyuran Kacır T3 Vakfı’ndaki arkadaşlarımızın da öncülük ettiği bir AI’LE projesi. Onlar Türkçe büyük dil modeli geliştirme konusunda çok iddialı bir çalışma yürütüyorlar. Ben de ara ara kendilerinden gelişmeleri dinlemenin mutluluğunu yaşıyorum. Tabii burada teknolojik altyapı, dijital altyapı da çok önemli. Evet. Biz bunun için hem Türkiye’deki kapasiteyi arttırıyoruz. Hem de uluslararası ortaklıklar yapıyoruz. Türkiye’de biliyorsunuz Truba, TÜBİTAK bünyesinde. Bu alanda çalışan geliştiricilere hizmet sunan bir altyapı. Ve turnuvada şimdi kapasitemizi beş misline çıkarıyoruz. Böylelikle yapay zeka geliştiricileri Türkiye’deki süper bilgisayarlardan etkin şekilde faydalanma imkanına sahip olacaklar. Aynı zamanda Avrupa yüksek başarılı bilgisayar ortaklığına dahil olduk. İspanya’da Barcelona’da kurulan dünyanın en büyük sekizinci süper bilgisayarının Türkiye olarak ortağıyız. Bu da 380 binin üzerinde dizüstü bilgisayar kapasitesine sahip bir altyapı. Bütün bu imkanlar aslında Türkiye’deki yapay zeka geliştiricilerinin dünyayla yarışta en önde olabilmelerini sağlamak adına sürdürdüğümüz çalışmalar. Bir de veri meselesi var. Burada kamu olarak çok iyiyiz. Türkiye aslında veri yönetimi konusunda çok iddialı bir ülke. Türkiye’nin sahip olduğu sağlıkta dijital dönüşüm altyapısı ve veri yönetişimi altyapısı dünyada zannediyorum çok az ülkede vardır. e-Devlet’te şimdi 7 binden fazla hizmeti vatandaşlarımıza sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde hem geliştiricilerin hem kullanıcıların yararına sunmayı amaçlıyoruz. TÜBİTAK Ulusal Yapay Zeka Enstitüsü kurduk. Bu enstitü ile hem özel sektörün kendi arasında ve üniversitelerde sürdürdüğü iş birliklerini destekliyoruz hem de kamunun büyük verisini, yapay zeka geliştiricileri açarak tabii ki etik kurallar çerçevesinde, kişisel veri koruma kurallarımız çerçevesinde, açarak yapay zeka geliştiricilerin çok daha hızlı mesafe katetmesini sağlıyoruz. Malumunuz özellikle sağlık gibi alanlarda yapay zekadan insanlık çok iyi neticeler beliriyor. Teşhis, tedavi, ilaç geliştirme konusunda da yapay zekanın beraberinde getireceği büyük fırsatlar var ve inanıyorum ki Türkiye’nin veri altyapısı bu fırsatlar ortaya çıktıkça Türkiye’nin dünyanın pek çok ülkesinden çok daha önemli olmasını sağlıyor olacak dedi.

TEKNOPARKLARIMIZIN SAYISI 102’Yİ BULDU

Türkiye olarak dünyanın pek çok ülkesinden daha farklı bir yol izlediklerini söyleyen Kacır, Sadece varlıklı ailelerin çocuklarını değil, toplumun tüm kesimlerinin girişimci olma imkanını bir fırsat eşitliği anlayışıyla ortaya çıkarma konusunda daha güçlü bir irade sahibiyiz. Bu anlayışla Türkiye’de aslında tohum öncesi diyebileceğimiz, fikir aşamasındaki fonlamanın yüzde doksandan fazlasını kamu olarak bizler TÜBİTAK gibi KOSGEB gibi kurumlarımızla el ele yapıyoruz. Türkiye’nin tüm şehirlerinde 140’a yakın deney yap teknoloji atölyesi kurduk. Hakkâri’de bizim 160’dan fazla özel yetenekli öğrencimiz var. Daha 11 yaşından itibaren robotik yapıyorlar. Kodlama, siber güvenlik, yapay zeka gibi bu uygulamalı, yaparak öğrenme esaslı takım çalışması esaslı eğitimlere dahil oluyorlar. Trabzon’da, Edirne’de, Antalya’da, Türkiye’nin dört bir yanında kamu öncülüğünde bu inisiyatifi geliştiriyoruz. Teknoparklarımızın sayısını muazzam şekilde arttırdık. Türkiye’de Teknopark sayısı şu anda 102. Türkiye’de birçok noktada araç şarj noktası var ve bayram döneminde şarj cihaz kullanımında rekor kullanım oldu. 81 noktanın tümünde şarj cihaz noktasını yaygınlaştırdık. TOGG üretiminin bunda etkisi büyük diye konuştu. Söyleşinin ardından Bakan Kacır’a hediye takdim edildi ve ardından fotoğraf çekildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....