Döviz cinsi kredilerin payı yüzde 50’ye dayandı

Yabancı Para Kredilerinde Yükseliş Devam Ediyor

Son verilere göre, yabancı para kredilerinde aylık yüzde 1 büyüme sınırına karşılık yüzde 2,7’lik bir artış yaşanmaktadır. Bu durum, toplam ticari krediler içinde yabancı para kredilerinin payının yüzde 50’ye ulaştığını göstermektedir. Eylül 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşan yabancı para krediler, geçen yılın sonundan bu yana yüzde 4,3 oranında bir artış göstermiştir.

Merkez Bankası’nın faiz indirimleri başlamış olmasına rağmen, döviz cinsinden kredi talebindeki artış devam etmektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 14 Şubat itibariyle bankacılık sektöründe yabancı para kredileri 174,9 milyar dolara yükselmiş ve toplam ticari krediler içindeki payları yüzde 49,7’ye ulaşmıştır.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, yabancı para kredileri 20 Eylül 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Yılbaşından bu yana yabancı para kredilerinde yüzde 4,3 oranında bir büyüme yaşanmıştır. Aylık yüzde 1 olan büyüme sınırına rağmen, ocak ayında yabancı para kredileri yüzde 1,7, şubat ayında ise yüzde 2,7 büyüme göstermiştir. Yabancı para kredileri geçen yılın başlarına kadar kurdaki dalgalanmalar ve düşük TL ticari kredi faizleriyle yatay bir seyir izliyordu. Ancak, Merkez Bankası’nın Haziran 2023’te başlattığı sıkı para politikasıyla yükselen TL kredi faizleri ve reel değerli TL politikası şirketlerin döviz cinsinden kredilere olan ilgisini artırmıştır. Merkez Bankası’nın yabancı para kredilerine getirdiği kısıtlamalar artarken, aylık büyüme limiti yüzde 1’e düşürülmüştür.

Yabancı Para Kredi Büyümesi TL’yi Geride Bıraktı

Tüm bu sınırlamalara rağmen, şirketlerin ve bankaların yabancı para kredilere olan ilgisi devam etmektedir. BDDK verilerine göre, 14 Şubat itibariyle yabancı para kredi hacmi 174,9 milyar dolara yükselmiştir. Geçen yıl sonundan bu yana yabancı para kredilerinde yüzde 4,3 oranında bir büyüme yaşanırken, yıllık bazda büyüme yüzde 41,6 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde TL cinsinden krediler yüzde 3,3 oranında büyüme gösterirken, yıllık bazda büyüme yüzde 27,4 olarak kalmıştır. Yabancı para kredilerinde büyüme, TL ticari kredi faizlerindeki düşüşe rağmen devam etmektedir. Merkez Bankası verilerine göre, geçen yıl sonundan itibaren 14 Şubat’a kadar TL cinsinden ticari kredi faizi 5 puan düşüşle yüzde 50,6 seviyesine gerilemiştir.

Related Posts

ABD’den ticaret anlaşması açıklaması: Bu hafta işaret edildi!

ABD Hazine Bakanı Bessent, bu hafta en büyük ticaret ortaklarından bazılarıyla ticaret anlaşmaları açıklayabileceklerini bildirdi.

Şirketlerden art arda ilk çeyrek açıklamaları

Farklı sektörlerdeki şirketler 2025 yılı ilk çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarına dair açıklamalarda bulundu.

DİSK-AR: Asgari ücrete Temmuz 2025’te zam yapılmasını kaçınılmaz

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Mayıs 2025’e ait “Ücret Kayıpları İzleme Raporu”nu yayımladı. Raporda, 2025’in ilk dört ayında enflasyonun emek gelirlerinde (ücret, maaş ve aylık) en az 176 milyar 600 milyon TL erittiği …

3 yerli ilaç adayında ‘stratejik eşik’ aşıldı

Türkiye’de ilaç endüstrisi, finansman ve akademik çalışmaları buluşturan bir platform olarak 4 yıl önce kurulan Trustlife, sistem biyolojisi ve yapay zekâ temelli yöntemlerle geliştirilen 3 yeni ilaç adayı, Faz I klinik araştırmalarına başlama aşamasına geldi.

İspat şartı geldi! SGK’dan erken emeklilik için yeni karar…

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan genel yazıyla fiili hizmet süresi zammına tabi iş yerlerinden yapılan bildirimlerde bazı meslek kodlarına sınırlama getirilmişti. SGK tarafından yürütülen çalışmayla birlikte listede yer alan 4/a’lı …

TÜİK nisan enflasyon rakamlarını duyurdu: Enflasyon oranı yüzde kaç oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3 arttı. Yıllık yüzde 37.86 oldu.