Trump ve Putin’den Barış Müzakeresi Açıklaması

Trump’ın Putin’le Ukrayna’da barış için müzakerelere başlanması konusunda mutabık kaldıklarını duyurmasının ardından Avrupalı liderlerden Washington’u eleştiren açıklamalar geldi.Ukrayna’daki savaşın bitirilmesi konusunda Avrupa ile ABD arasındaki görüş ayrılıkları derinleşiyor. Avrupa Birliği ve Avrupa devletlerinin önde gelen siyasileri, Ukrayna Savaşı’nı sona erdirilmesi yönünde, Moskova’yla henüz müzakereler başlamadan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Washington tarafından tavizler verildiğini öne sürüyor. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, savaşı sonlandırmaya yönelik müzakereler henüz başlamadan pozisyonların terk edilmesinin “iyi bir taktik olmadığını” dile getirerek “yatıştırma” politikasının işe yaramayacağını savundu. Kallas, Avrupalıların haberi olmadan ABD ile Rusya arasında yapılacak bir anlaşmanın hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını da ifade ederek “Kirli bir anlaşmanın ölümleri durdurmayacağını” belirtti. NATO Savunma Bakanları toplantısında konuşan Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da Washington’ın tutumunu eleştirdi. “Trump yönetiminin daha müzakereler başlamadan alenen tavizler verdiğini” dile getiren Pistorius, Ukrayna’nın Rusya’ya toprak vermesi ve NATO üyeliği konularına atıfla, bu başlıkların müzakere öncesi gündemden çıkarılması yerine masada konuşulmasının daha iyi olacağını ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’den ise endişeleri yatırştırmaya yönelik bir açıklama geldi. “Putin’n aklında ne olduğunu bilmiyorum” diyen Rutte, “güçlü bir müzakereci” olarak değerlendirdiği Rusya Devlet Başkanı için, “Bir barış anlaşması istiyorsak ona ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Scholz’dan “zorla barış” uyarısı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Ukrayna’nın zararına olabilecek “dikte edilmiş bir barışa” karşı uyarıda bulundu. Scholz, Politico haber portalının “Berlin Playbook Podcast” programında yaptığı açıklamada “burada dikte edilmiş bir barış olmadığından emin olunması gerektiğini” vurguladı. Ukrayna’nın “barış anlaşmasından sonra da gelişme fırsatına sahip olması gerektiğini belirten Almanya Başbakanı, Kiev’in savaş öncesine kıyasla daha büyük ve Batı silahlarıyla donatılmış “güçlü bir orduya” sahip olması gerektiğini savundu.

ABD’li Bakan: Ukrayna’nın NATO üyeliği çözümün parçası değil

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü Rus mevkidaşı Putin’le yaptıkları telefon görüşmesinde, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için bir an önce müzakerelere başlanması konusunda mutabık kaldıklarını açıklamıştı. Müzakereler için Avrupa ya da Ukrayna’nın masada olup olmayacağına ilişkin bir bilgi ise vermemişti.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth de Çarşamba günü Brüksel’de düzenlenen Ukrayna Temas Grubu toplantısında yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın 2014 öncesi sınırlarına dönmesinin gerçekçi olmadığını ve Trump yönetiminin Kiev’in NATO üyeliğini savaşın çözümünün bir parçası olarak görmediğini söylemişti.

AFP,Reuters/ SÖ,ET

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Related Posts

İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletme planına Avrupa’da 6 ülke tepki gösterdi

İspanya, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Norveç ve Slovenya dışişleri bakanlarından ortak açıklama: “İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletme ve Gazze Şeridi’nde uzun süreli bir İsrail varlığı kurma planının açıklanmasından duyduğumuz derin endişeyi dile getiriyoruz. Gazze, Filistin halkına ait olan Filistin Devleti’nin ayrılmaz bir parçasıdır” açıklamasında bulundu.

FETÖ operasyonunda kritik ayrıntılar: ByLock yerine ‘Jitsi’ ve ‘Signal’

Gaziantep merkezli 47 ilde FETÖ’nün güncel yapılanmasına yönelik operasyonlarda gözaltı sayısı 222’ ye yükseldi. Şüphelilerin ‘Jitsi’ ve ‘Signal’ isimli uygulamalar üzerinden haberleştiği, örgüte kazandırdıkları öğrencileri ise toplantı yapmak amacıyla yurt dışına gezi bahanesi ile götürdükleri belirlendi.

El yıkama dayatması delirmesine neden oldu! Doktor Semmelweis’in değeri yıllar sonra anlaşıldı

1847’de Viyana Genel Hastanesi’nde artan lohusa ateşi vakalarını engellemek amacıyla tıp öğrencilerine cesetlerle temas sonrası el yıkama zorunluluğu getiren Macar doktor Ignace Philippe Semmelweis, meslektaşlarının şiddetli direnciyle karşılaşarak önce itibarsızlaştırıldı, ardından ruh sağlığını yitirdi.

Türk Kızılayı İsrail’in ablukası altındaki Gazzelilere sıcak yemek dağıtımı yaptı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken bölgede yaşanan insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Türk Kızılay Derneği’nin Gazze’deki şubesi, bölgedeki barınma merkezlerinde kalan yerinden edilmiş Filistinlilere sıcak yemek desteği sağlıyor.

15 ton bonzai üretmeye yetecek ham madde Türkiye’de ele geçirildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da gerçekleştirilen operasyonda, 15 ton bonzai üretilebilecek miktarda ham maddenin ele geçirildiğini duyurdu. Operasyonda 2 zehir taciri yakalandı.

Hindistan ve Pakistan arasındaki son durum

Hindistan ordusu, Pakistan’ın Keşmir bölgesine saldırılar düzenledi. En az 26 kişinin öldüğü çatışmalarda beş Hindistan savaş uçağı düşürüldü. İki ülke ordularını savaşa hazırlarken, uluslararası toplum tarafları itidale çağırdı.