Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen: Adet Geciktirici İlaçlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, adet geciktirici ilaçların kısa süreli kullanımlarda güvenli olduğunu vurgulayarak, “Sürekli kullanım doğru değil ancak adet düzeni ve doğurganlık üzerinde kalıcı bir etkileri yok” şeklinde konuştu.

‘TATİLE ÇIKMADAN ÖNCE DOKTORA DANIŞILMALI’

Yaz aylarında kadınların tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini fakat bu ilaçların her kadına uygun olmadığını belirten Prof. Dr. Ergen, “Kısa süreli, geçici kullanımda bu ilaçlar güvenlidir. Ancak mutlaka bir hekim kontrolünde alınmalı. Dost tavsiyesi veya internetten edinilen bilgilerle kullanılmamalıdır” dedi. Bu ilaçların, vücudun doğal hormonlarına benzer içeriklere sahip olduğunu ve adet döngüsünü sadece geçici olarak etkilediklerini belirterek “Doğurganlık üzerinde kalıcı bir etkileri yok. Ancak sık ve kontrolsüz kullanım, hormon dengesinde geçici bozulmalara yol açabilir” ifadelerini kullandı.

‘SÜREKLİ KULLANIM YERİNE KİŞİYE ÖZEL PLANLAMA’

Adet geciktirici ilaçların sürekli kullanımının önerilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Ergen, bu yöntemin yalnızca özel durumlar için değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Eğer kişi ağrılı, yoğun ve yaşam kalitesini düşüren adet dönemleri yaşıyorsa, altta yatan neden araştırılmalı ve kişiye özel uzun vadeli bir tedavi planı yapılmalıdır. Sıklıkla başvurulan bu yöntem geçici rahatlık sağlar ancak uzun vadeli çözüm getirmez. Her kadının adet düzeni ve hormonal yapısı birbirinden farklıdır. Bu yüzden özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar gelişigüzel ilaç kullanımından kaçınmalı.”

‘DEVAMLI DEĞİL, KISITLI DÖNEMLER İÇİN ÖNERİYORUZ’

Zor durumlarda sürekli olmamak şartıyla bu ilaçların kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Ergen, “Biz de zaman zaman bu ilaçları öneriyoruz ama her tatilde alışkanlık haline getirilmemeli. Gerektiğinde kısa dönemlerde, örneğin 7 ile 10 gün gibi, geçici süreyle kullanılabilir. Önemli olan, bunu düzenli hale getirmemek” dedi. Adet geciktirici ilaçların, hekim kontrolünde ve doğru zamanlamayla kullanıldığında kadınların yaşam kalitesine katkı sağladığını belirten Prof. Dr. Ergen, “Kadınlar her zaman hormonlarına ve vücutlarına kulak vermeli. Bilinçli kullanıldığında bu ilaçlar güvenli ve faydalıdır. Ancak her tatilde başvurmak uzun vadede istenmeyen sonuçlara yol açabilir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. 

Organ Nakli Yasası 46 yıl önce çıktı: Haberal’dan organ bağışı çağrısı

Organ Nakli Yasası’nın çıkmasının üzerinden 46 yıl geçti.

Uzmanlar hayati 5 belirtiyi açıklıyor: Doğru yaşlanıyor musunuz?

Sağlıklı yaşlanma, sadece ne kadar uzun yaşadığınızla değil, aynı zamanda bu süreyi nasıl geçirdiğinizle de ilgilidir. Uzmanlar, doğru yaşlanmanın göstergelerini belirlemek için önemli 5 ana belirtiden bahsediyor. Peki, siz doğru yaşlanıyor musunuz?