TZOB Başkanı Bayraktar zirai don mesaisinde: Çiftçiye destek çağrısı

TZOB Başkanı Bayraktar, Kuraklık ve Don Felaketinin Zararlarını Değerlendirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çankırı’da kuraklık ve zirai donun tarım arazilerine verdiği zararı yerinde inceledi. Bayraktar, Çankırı merkeze bağlı Germece köyünde, kuraklıktan ve don olaylarından olumsuz etkilenen tarlalarda çiftçilerle bir araya geldi, yaşanan zararları ve bölgedeki tarımsal durumları değerlendirdi.

“YÜZDE 90’LARA VARAN ZARAR SÖZ KONUSU”

Kuraklık ve zirai donun yanı sıra dolu, sel ve hortum gibi doğal afetlerin de tarımsal üretime ciddi zararlar verdiğini vurgulayan Bayraktar, “Son dönemde özellikle 65 ilde etkili olan don felaketi, başta meyve olmak üzere birçok üründe kayıplara yol açtı. Çankırı’da meyve ürünlerinde yüzde 90’lara varan zarar söz konusu” dedi.

Bayraktar ayrıca, Çankırı’da sadece don değil, kuraklık tehdidinin de giderek büyüdüğüne dikkat çekti:

“Kuraklık tehlikesiyle hububat üretimimiz olumsuz etkileniyor. Bulunduğumuz arpa tarlasında ürünlerin tamamen yok olduğunu, zarar oranının yüzde 100’lere ulaştığını gördük.”

SU KITLIĞI UYARISI

Bayraktar, Türkiye’nin gelecekte ciddi bir su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağını ifade ederek şu bilgileri paylaştı:

“Bugün kişi başı su tüketimi 1300 metreküp civarında iken, 2030’dan sonra bu rakamın 1000 metreküpün altına düşeceği öngörülüyor. Bu sadece tarımı değil, tüm ülkeyi etkileyecek bir afet. Suyun yüzde 77’sini tarımda kullandığımız göz önünde bulundurulduğunda, en büyük tedbiri tarım sektöründe almak zorundayız.”

MALİYET ARTIŞLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Kuraklık ve don nedeniyle özellikle buğdayda rekolte kayıplarının yaşanacağına işaret eden Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden çiftçilerin artan maliyetlerini göz önüne alan fiyat politikası beklediklerini söyledi:

“Hasat yeni başladı. Piyasalarda çiftçimizin maliyetlerini karşılayacak tatmin edici fiyatların oluşmasını umut ediyoruz. Bu konuda yetkililerle görüşmelerimiz devam ediyor.”

Bayraktar, incelemelerin ardından Çankırı Ziraat Odası’nda ilçe oda başkanları ile bir araya gelerek bölgedeki tarımsal sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirdi. Ardından Eldivan ilçesindeki don felaketinden zarar gören kiraz ve meyve bahçelerinde inceleme yaptı.

Related Posts

CHP’li Kış: İktidar emekliye 4 bin TL verdi, 21 bin lirasını gasp etti

Gülcan Kış, “2018’de bin liraya 6 gram altın alıyordu emekli. Bugün verilen 4 bin liralık ikramiyeyle ancak 1.5 gram altın alınabiliyor. Emeklinin cebinden tam 4.5 gram altın eksildi. Bu tablo, ikramiye artmadı; emeklinin hakkı her yıl eridi, tükendi demektir,” dedi.

İmamoğlu’nun trolleri zıvanadan çıktı: Kılıçdaroğlu’nun vurulmasını istiyorlar

Kılıçdaroğlu’nun geri dönme ihtimali, İmamoğlu’nun trol ordusunu çileden çıkardı. ‘Oleybee5’ adlı X hesabı, Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafının yer aldığı bir haberi alıntılayarak, “Şu adamı vuracak biri yok mu?” diyecek kadar ileri gitti. Paylaşım, kullanıcılar tarafından sert tepkilerle karşılanırken, hesap, kısa süre sonra askıya alındı.

Bakanlık açıkladı: Hesaplara yatırılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, 251 milyon 273 bin lira tutarındaki tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarılmasına başlandığı ifade edildi.

Altın fiyatlarında ‘makas farkı’ açılıyor: Bankalar ayrı alıyor, kuyumcular ayrı

Altın alım ve satımlarındaki ‘makas farkı’ giderek artarken, kuyumcular da farklı bankalarda farklı uygulanması vatandaşı isyan ettirdi.

Çin’de sanayi şirketlerinin karları yükseldi

Çin’de sanayi şirketlerinin karları, ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşın nisanda artış kaydetti.

Küresel batarya depolama kapasitesinde 2040 hedefi

Küresel enerji depolama kapasitesinin 2024 seviyesine göre 7 kat artışla 2040’ta 4 teravatı aşacağı hesaplanıyor.