Son dakika… KKTC’de tartışmalı başörtüsü kararı: Tepkiler büyüyor

KKTC Milli Eğitim Bakanlığı Başörtüsü Yasaklarını Değiştirdi

Son dakika haberi: KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda başörtüsünü yasaklayan ve kız çocuklarının başını nasıl örtmesi gerektiğini tanımlayan bir adım attı.

Haber Kıbrıs’ta yer alan habere göre, İrsen Küçük Ortaokulu son sınıf öğrencisi bir kız çocuğu, geçtiğimiz haftalarda okula başörtülü geldi. Okul yönetimi tarafından alınan kararla kız öğrencinin başını açması veya İlahiyat Koleji’ne gitmesi istendi. Kız öğrencinin bunu reddetmesi üzerine konu Eğitim Bakanlığı gündemine getirildi.

Eğitim Bakanlığı ise, çareyi orta ve liselerde kıyafet yönetmeliğini değiştiren bir karar almakta buldu.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla tüzük, öğrencilerin başlarını yalnızca bone üzerine bandana yerleştirilerek örtebileceği yönünde değiştirildi.

KKTC Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı değişiklik, ülkede tartışmaları da beraberinde getirdi. KKTC’de ilk kez “kız çocuklarının başörtüsü takmayacağı ve başlarını nasıl örteceği” bir karara bağlandı.

Olayın perde arkası da tartışmaları büyüttü. Kız çocuğu ve ailesi önce okul, ardından da bakanlık tarafından başörtüsünü çıkarması veya peruk takması konusunda ikna edilmek istendi. Aile, ikna sürecini “Türkiye’deki 28 Şubat dönemi ve ikna odaları” yöntemine benzetti ve bu konuda şikayetini başbakanlığa iletti.

“BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇIKARMAYACAK”

Öte yandan öğrenci ve ailesinin KKTC vatandaşı olduğu ve hiçbir koşulda okul değiştirmek ya da başörtüsünü çıkarmayı kabul etmeyeceği okul yönetimine bildirildi.

ÖĞRETMENLER DE İKİYE BÖLÜNDÜ

Kıbrıs Türk Ortaeğitim Öğretmenler Sendikası’nın hem başörtüsü hem de bone/bandana kararına karşı çıktığı ve bu konuda eylem hazırlığında olduğu belirtiliyor. Öğretmenler arasında yasakların özgürlükleri kısıtladığı, gençlere “kendi özgürlüklerine sahip çıkarken, başka gençlerin özgürlüklerini de koruması gerektiği” öğretilmesi görüşü yaygın.

KAYNAK: HABER KIBRIS

Related Posts

Sabiha Gökçen’e iniş yapan uçaklara deprem uyarısı

İstanbul’da saat 20.33’de meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremin ardından Sabiha Gökçen Havalimanı’nda iniş yapan uçaklara, ‘Ufak bir deprem oldu’ bilgilendirmesi yapıldı. İniş yapan uçaklar, pist kontrolü yapılması için havada bekletildi.

Trump’tan İran’a gözdağı: Anlaşma yapamazsak, savaşa girebilirim

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile gerçekleştirilen nükleer konulu müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Eğer bir anlaşma yapamazsak, oldukça istekli bir şekilde savaşa girebilirim. Eğer anlaşma sağlayamazsak, öncülüğü üstlenen ben olacağım” dedi.

Sağlık Bakanlığı: Türkiye’de yerli sıtma vakası yok

Sağlık Bakanlığı, yürütülen çalışmalar sonucunda, Türkiye’de yerli sıtma vakasının görülmediğini, ancak sıtmanın yaygın görüldüğü ülkelerden gelenlerde veya bu ülkelere seyahat edenlerde sıtmanın tespit edilebildiğini bildirdi.

CHP’li Zeynel Emre’den Bakan Kurum’a ‘Kanal İstanbul ve Tsunami Riski’ ile ilgili soru önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, 23 Nisan 2025’te meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yeniden gündeme gelen Kanal İstanbul’un deprem ve tsunami riskiyle ilişkisini Meclis gündemine taşıdı. Emre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Bingöl’de 3 araç birbirine girdi: Yaralılar var

Bingöl’de 3 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 1’i ağır 6 kişi yaralandı.

Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu nasıl?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp krizinden dolayı 10 gündür yoğun bakımda. Tedavisine dair son durumu kızı Ceren Önder paylaştı.