‘Oldubittiye fırsat vermeyiz’

SEFERİHİSAR- Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, terör örgütü PYD/YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde ‘sözde seçim’ girişiminin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “Millî güvenliğimiz ve komşularımızın toprak bütünlüğü hilafına herhangi bir oldubittiye fırsat vermeyeceğiz” dedi

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PYD/YPG’nin ‘sözde seçim’ girişiminin kabul edilemez olduğunu söyledi. Bakan Güler, 45 ülke ve 11 bin personelin katıldığı, bölgedeki en büyük Birleşik Müşterek Tatbikat olan EFES – 2024 Tatbikatı sürerken aralarında Milliyet’in de olduğu bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Güler özetle şunları söyledi:

YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLER: Türkiye olarak her zaman ‘barışın kaybedeni, savaşın ise kazananı olmaz’ düşüncesiyle hareket ediyoruz. Tabii, barışçıl bir çözüm için çaba gösterirken millî menfaatlerimizden asla taviz vermeyeceğimizi ve bu konuda kararlılığımızın tam olduğunu özellikle vurgulamak isterim. Bu anlamda her adımı, çalışmayı, yaklaşımı ve açıklamayı yakinen takip ediyoruz.

PKK IRAK’IN KUZEYİNDE 800 KÖY BOŞALTTI: Irak’ın kuzeyinde operasyonlarımıza aynı hızda ve kararlılıkta devam ediyoruz. Yıllardır PKK’yı hiçbir şekilde “terör örgütü” olarak tanımlamayan Irak, “yasaklanmış örgüt” olarak tanımladı. İlk kez PKK’yı sadece Türkiye’nin değil kendi problemi olarak da görüyor. Tüm bu gelişmeleri Türkiye-Irak ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Terör örgütü PKK Irak’ın kuzeyinde yaklaşık 800 köyü boşaltmış, köylüleri yerlerinden etmiş durumda. Terörle mücadelede iş birliği, PKK tarafından yerinden edilmiş köylülerin güvenlik ve huzuru için de elzem.

PKK’NIN SURİYE’DEKİ SEÇİM HAZIRLIĞI: Başından beri sözde seçim çalışmalarının Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından kabul edilemez bir durum olduğunu; bölgede huzurun ve barışın sürdürülebilmesi açısından olumsuz etkiler doğuracağını vurguladık. Millî güvenliğimiz ve komşularımızın toprak bütünlüğü hilafına herhangi bir oldubittiye fırsat vermeyeceğimizi bir kez daha altını çizerek vurguluyorum.

ABD’NİN DEAŞ İLE MÜCADELESİ: ABD’nin PKK/YPG’yle yaptığı iş birliği, müttefiklik ruhuyla bağdaşmamakta ve komşularımız Irak ile Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atmaktadır. Amaç DEAŞ’la mücadele ise iş birliğinin teröristlerle değil, müttefiklerle yapılması gerektiğini ve buna hazır olduğumuzu her zaman ifade ettik. DEAŞ’la göğüs göğüse mücadele eden, binlerce en radikal DEAŞ’lı teröristi etkisiz hâle getiren ve Suriye’yi DEAŞ’tan kurtaran biziz.

REJİM İLE DİYALOG: (Sözde seçim kararının ardından Rejim ile temas kuruldu mu?) Suriye rejimi ile görüşmeler sadece Astana’da İran, Türkiye, Suriye ve Rusya olarak dörtlü yapılıyor. Amacımız, Suriye’de 2254 sayılı BMGK Kararı temelinde siyasi bir çözüme ulaşılmasıdır. Kapsayıcı bir Anayasa’nın kabulü, serbest seçimlerin yapılması, kapsamlı bir normalleşme ve güvenlik ortamının sağlanması konusunda elimizden gelen desteği vermeye hazırız ve ancak bunlar yapıldıktan ve sınırlarımızın güvenliği tam olarak sağlandıktan sonra gerekirse çekilmeyi düşünebiliriz. Zaten bölgedeki sorunlar yarattıkları otorite boşluğundan kaynaklandı. Dolayısıyla buna güçleri olsa durum bu noktalara gelmezdi.

TSK’NIN OPERASYON HAZIRLIĞI VAR MI?: Operasyon hazırlığı yok çünkü TSK her an hazır ve ihtiyaç duyduğu her an operasyon yapıyor.

Güler’e göre Suriye’den çekilmenin 5 şartı
* Kapsayıcı anayasa
* Serbest seçimler
* Kapsamlı normalleşme
* Güvenliğin sağlanması
* Türkiye’nin sınır güvenliğinin sağlanması

Güler, aralarında Milliyet Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer’in de olduğu bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

Dünyanın sabrı tükenmek üzere

İSRAİL İLE EN KÖTÜ SENARYO NEDİR?: Bana göre olabilecek en kötü şey oldu zaten. Çatışmaların yayılma riski olsa da İsrail buna cesaret edemeyecektir. Kendi toplumu bile her Cumartesi İsrail yönetimini protesto ediyor ve kalabalık gittikçe büyüyor. Belki bir müddet sonra kendi toplumu daha sert karşı çıkacak. Dünyanın sabrı da tükenmek üzere.

PAŞİNYAN GERÇEKÇİ YAKLAŞIM İÇİNDE: (Ermenistan Başbakanın açıklamaları) Sayın Cumhurbaşkanımızın vurguladıkları gibi barış için ortaya çıkan tarihî fırsat iyi değerlendirilmeli. Paşinyan’ın açıklamalarını olumlu buluyorum. Hem ülkesi hem de toplumu adına doğru yaptığını ve gerçekçi bir yaklaşım içinde olduğunu düşünüyorum.

AVRUPA ORDUSUNUN PARÇASI OLMAK İSTERİZ: Avrupa’nın, özellikle Ukrayna savaşından sonra kendisini koruyabilecek güvenlik yapısına ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Avrupa, jeostratejik önemdeki güvenlik mimarisini; güçlü ordusu, zengin insan kaynağı ve imkânlara sahip Türkiye’nin de içinde bulunduğu bir oluşumla sağlamlaştırabilir. Biz de öyle bir ordu kurulursa parçası olmak isteriz.

MISIR İLE İLİŞKİLER: Önümüzdeki günlerde Mısır Devlet Başkanının, Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyaret ile birlikte yakın ilişkilerimizin başlayacağını değerlendiriyorum. Askeri ilişkilerimizin önümüzdeki dönemde; eğitim, yardım, danışmanlık ve savunma sanayi alanlarında ciddi ivme kazanacağını düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx