Küresel batarya depolama kapasitesinde 2040 hedefi

Enerji Depolama Sektöründe Büyük Gelişmeler!

Son raporlara göre, enerji depolama sektöründe büyük bir büyüme yaşanıyor. Rystad Energy’nin yayımladığı “Enerji Depolama Görünümü – Mayıs 2025” raporuna göre, dünya genelinde toplam kurulu depolama kapasitesi 2024 yılı itibarıyla yaklaşık olarak 0,5 teravata ulaşmış durumda.

Uzmanlar, bu kapasitenin 2040 yılına kadar 4 teravatı geçeceğini ve böylece enerji depolama altyapısının 2024 seviyesine göre 7 kat artacağını tahmin ediyor.

Özellikle 2024 yılında, batarya enerji depolama sistemleri (BESS) alanında rekor seviyede büyümenin yaşandığı biliniyor. Küresel çapta yaklaşık 200 gigavatsaat yeni depolama kapasitesinin devreye alındığı bu yıl, bir önceki yıla göre yüzde 80’lik bir artış oldu. Çin, bu artışın yarısından fazlasını tek başına sağlarken, onu ABD, Avustralya, Birleşik Krallık ve Almanya takip etti.

Rapora göre, güneş ve rüzgar gibi kesintili enerji kaynaklarının yaygınlaşmasıyla, esnek ve güvenilir enerji depolama çözümlerine olan talep artıyor. Bu kapsamda, BESS sistemlerinin şebekelere entegrasyonunda oynadığı kritik rol, sadece enerji dengesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda fiyat dalgalanmalarını azaltma ve sistem kararlılığını güçlendirme açısından da önemli bir faktör haline geliyor.

Raporda belirtildiğine göre, batarya projelerinin maliyetleri önemli ölçüde düştü. Geçen yıl, BESS projelerinin ortalama kurulum maliyetinin kilovatsaat başına 300 doların altına indiği görüldü. Elektrik depolamanın maliyeti ise bazı projelerde megavatsaat başına 60 dolar seviyesine kadar geriledi. Bu maliyet düşüşü, kısa vadeli piyasalarda gün içi fiyat farklarından faydalanma imkanını artırdı.

2024 yılında negatif elektrik fiyatlarının yaygınlaştığı bir dönemde, batarya sistemleri fiyat dengeleme aracı olarak ön plana çıkmaya başladı. Özellikle aşırı güneş üretiminin olduğu öğle saatlerinde enerjiyi depolayan sistemler, akşam saatlerinde bu enerjiyi tekrar şebekeye vererek arz fazlasını talep yoğunluğuna taşıdı.

Kaliforniya, enerji depolama çözümlerinin en iyi örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Şu an itibarıyla eyaletteki batarya sistemleri, akşam ve gece saatlerinde elektrik talebinin yüzde 11’ini karşılıyor. 12 gigavatı aşan batarya kapasitesiyle Kaliforniya, yüksek oranda güneş enerjisi kullanımını sağlayan bölgeler arasında öne çıkıyor.

Raporda ayrıca, güneş enerjisi üretiminin 2050 yılına kadar 10 kat artması beklenirken, enerji depolama çözümlerinin küresel elektrik sistemlerinin karbonsuzlaştırılmasında temel bir rol oynamaya devam edeceği ifade ediliyor.

 

Related Posts

Orta Doğu’dan petrol akışının kesilmesi Çin’e zarar verecek

İsrail’in İran’a saldırıları ve İran’ın misillemesiyle tırmanan gerilimin Orta Doğu’dan dünya pazarlarına petrol akışını engellemesi halinde bundan en fazla zarar gören ülkelerden biri Çin olacak.

Türkiye’nin “en güçlü” gayrimenkul yatırım şirketleri açıklandı

Emlak Konut GYO, “Türkiye’nin En Güçlü 10 Gayrimenkul Yatırım Şirketi” başlıklı araştırmada, 204,9 milyar liralık toplam varlıkla ilk sırada yer aldı.

ABD’nin ticari ham petrol stokları 11,5 milyon varil azaldı

ABD’nin ticari ham petrol stokları, geçen hafta önceki haftaya göre 11 milyon 500 bin varil azaldı.

ING bir yıl sonraki dolar ve euro tahminini açıkladı

ING, Türk lirasının önümüzdeki aylarda kademeli değer kaybını sürdüreceğini öngörürken, doların 1 ay içinde 40,15 TL’ye, euronun ise 45,77 TL’ye ulaşmasını bekliyor. Kur tahminlerinde jeopolitik riskler ve enflasyon görünümü belirleyici rol oynarken döviz kurunun bir sene sonra göreceği tahminlerini de açıkladı.

Çikolata fiyatlarında kayıtlardaki en yüksek artış görüldü

İngiltere’de çikolata fiyatlarında mayısta yüzde 17,7 ile kayıtlardaki en yüksek artış görüldü.

Borsa güne düşüşle başladı -18 Haziran 2025

Borsa kritik güne düşüşle başladı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,31 düşüşle 9 bin 310 puandan başladı.