Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Dijital Kira Sözleşmesi Çalışması Emek Aşmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital kira sözleşmesi projesi, ikinci aşamaya geçiyor. İlk aşama Kasım 2024’te tamamlandı ve bu aşamada taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyorlardı. Yapılan yeni düzenleme ile artık emlakçılar da bu sürece dahil edilebilecekler.

Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünde sözleşme hazırlıyor ve kiracılar da bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyordu. Zaman damgalı barkodlu belgeler eklenen sözleşmelerin doğrulama işlemleri yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Bununla birlikte, emlakçıların süreçten dışında kalması uygulamada eksiklik yaratıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenleme ile artık emlak danışmanlarının da resmi olarak bu sürece dahil olabileceğini açıkladı. Akçam’a göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecekler. Bu sayede emlak danışmanları, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belge oluşturabilecekler. Bu adım, emlakçıların mesleklerini dijital ortamda resmi şekilde icra etmelerine olanak tanıyacak.

“Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılmalı”

Akçam’a göre, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini belirtti.

Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kefilin ıslak imzası zorunluluğuna ilişkin dijital çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine ilişkin birçok uyuşmazlığın önlenebileceği, kayıt dışılığın azaltılabileceği ve dolandırıcılık olaylarının engellenebileceği bekleniyor.

Related Posts

Sanayide alarm verileri: İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI son sekiz ayın en düşük verisini alarak haziranda 46,7’ye kadar geriledi.

Petkim, Petlim hisselerini 160 milyon dolara SOCAR’a sattı

Petkim, Petlim hisselerini 160 milyon dolara SOCAR’a sattı

Şimşek ‘iyi’ veriyi paylaştı, Grok gerçek işsizliği açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2025 dönemine ilişkin İşgücü İstatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 69 bin kişi azalarak 2 milyon 972 bin kişi …

Ünlü marka Türkiye pazarından çekildi! Yıllardır faaliyet gösteriyordu

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio’nun ürettiği Goo.N markası, Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırma kararı aldığını duyurdu. ŞİRKETTEN RESMİ AÇIKLAMA GELDİŞirket bu kararı, Türkiye’deki resmi sosyal medya hesabından yaptığı …

Kurallara uymayan 85 sürücüye ceza yağdı: Toplam 840 bin TL

İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından Bartın’da 21-27 Haziran tarihleri arasında toplam 3 bin araç kontrolden geçti. Denetimlerde abart egzoz kullanımından 15 araç sürücüsüne 32 bin 505 TL, alkollü araç kullanmaktan 9 …

TZOB Genel Başkanı Bayraktar kuraklıktan zarar gören çiftçiler için destek istedi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Hatay’ın Erzin ilçesinde zirai dondan ve kuraklıktan etkilenen narenciye bahçelerinde incelemelerde bulundu. Bayraktar, üreticilerin emeklilik ve sosyal güvenlikle ilgili yaşadığı sorunların çözülmesini de istedi.