İstihbarat raporları ortaya koydu: ABD, İran’ın nükleer altyapısını yok edemedi

ABD ve İsrail İstihbaratı: İran’ın Nükleer Tesisleri Tamamen İmha Edilmedi

ABD ve İsrail istihbaratı, ABD’nin geçtiğimiz hafta İran’ın nükleer tesislerine gerçekleştirdiği saldırıların İran’ın nükleer programı için kilit önemde olan tesisleri imha etmediğini öne sürdü.

ABD istihbaratı tarafından gerçekleştirilen bir ön değerlendirme, ABD’nin geçtiğimiz hafta İran’daki üç nükleer tesise gerçekleştirdiği saldırıların, İran’ın nükleer programının temel unsurlarını imha etmediği ve muhtemelen programın sadece birkaç ay gerilemesine neden olduğunu belirtti.

“Bu Sözde Değerlendirme, Tamamen Yanlıştır”

ABD basınında yer alan haberlerde, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın nükleer tesislerinin tamamen imha edildiğine dair açıklamalarıyla ters düşen bu değerlendirme, Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt tarafından reddedildi. Leavitt, “Bu sözde değerlendirme, tamamen yanlıştır” dedi.

“Tamamen İmha Etmedi”

İsrail istihbaratı tarafından paylaşılan bir değerlendirmede ise ABD saldırılarının İran’ın nükleer programını “birkaç yıl” gerilettiği fakat tamamıyla imha etmediği belirtildi.

İsrailli üst düzey bir yetkili İsrail basınına yaptığı açıklamada, ABD’nin saldırılarının her şeye rağmen yararlı olduğu ve bu sayede müzakereler yoluyla elde edilemeyecek sonuçlar elde edildiğini söyledi. İsrail basını, ayrıca İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırıların İran’ın uranyum zenginleştirmeye yeniden teşebbüs etmesini engelleme açısından caydırıcı olacağı değerlendirmesi paylaşıldı.

ABD ordusu, 22 Haziran’da B-2 Spirit bombardıman uçakları ile İran’ın Fordow, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine saldırı düzenlemişti.

Related Posts

Pikaba arkadan çarpan otomobil sürücüsü öldü

Tekirdağ’da pikaba arkadan çarpan otomobilin sürücüsü öldü

Saray’dan referandum işareti!

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum sosyal medya hesabından paylaştığı, “Yeni Anayasa Gündemini Çarpıtma Gayretleri” başlıklı yazısında, “Referandumsuz yeni anayasa yapma senaryolarının hiçbir demokratik ve hukuki kıymeti yoktur” dedi.

Gazze’de ateşkes gerçekten yakın mı

Aylardır başarısızlıkla sonuçlanan Gazze’de ateşkes girişimlerinde bu defa daha olumlu bir hava esiyor. Havada hâlâ belirsizlikler olsa da analistler değişen şartlar nedeniyle ateşkes için şartların geçmişe göre daha uygun olduğu görüşünde.

Avusturya’nın batısında küçük uçak düştü

Almanya’dan kalkan küçük uçak, Avusturya’nın Salzburg eyaletinde araziye çakıldı. Uçakta bulunan 4 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

AKOM İstanbulluları uyardı! Sıcaktan kavrulacağız

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet İşleri Dairesi Başkanlığı (AKOM), İstanbulluları 5 Temmuz ile 9 Temmuz tarihleri arası için uyardı. Bu tarihler arasında sıcak hava dalgası bunaltacak

İran Genelkurmay Başkanı’ndan İsrail saldırılarına ilişkin açıklama

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Abdurrahim Musevi, İsrail’in saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, İran’ı bölmeyi planlayanların başarısız olduğunu ve kazanan tarafın İran milleti olduğunu söyledi.