Instagram’a erişim engeline tepki yağdı

Türkiye, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), Instagram’a erişimi engellediği haberiyle güne uyandı. BTK ilk açıklamasında, platformun “katalog suçlara uymadığı” gerekçesiyle kapatıldığını belirtti.

WEB SİTESİNDE ERİŞİM ENGELİ BİLGİSİ VAR

Bu arada BTK’nın web sitesindeki bilgi sorgulama menüsünde de, Instagram’a erişimin engellendiği bilgisine ulaşıldı.

FAHRETTİN ALTUN’UN İNSTAGRAM SANSÜRÜ TEPKİSİ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 31 Temmuz’da sosyal medya platformu X hesabı üzerinden Haniye’nin suikast sonucu ölümüyle ilgili bir taziye mesajı paylaşmıştı.

Instagram’ın Haniye ile ilgili paylaşımlarını engellediğini belirten Altun, “Heniye’nin şehadetinden dolayı insanların taziye mesajını yayınlamamasını herhangi bir sebep göstermeden sosyal medya platformunu Instagram’ı da ben de kınıyorum. Bu, çok açık ve net bir sansürdür.” ifadelerini kullanmıştı…

ESKİ TBMM BAŞKANI ŞENTOP MAKAMLARI GÖREVE ÇAĞIRMIŞTI

Eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop da 31 Temmuz’da sosyal medya hesabından tepki göstermişti:
Şentop, makamları göreve çağırdığı paylaşımında, “İsrail ve onun kirli menfaatleri için kullanıcıların makul söylemlerini bile sansürlemeyi vazife bilen META şirketi tarafsızlık ilkesini ihlal ederek siyonizm aparatı olduğunu göstermiştir. Son olarak şehit İsmail Haniye için yapılan taziye mesajlarını bile silip kullanıcılarını güya cezalandıran META’ya gerekli cevap ilgili makamlarımızca verilmelidir.” demişti.

BTK ÇAĞRILARA SESSİZ KALMADI

Yetkililerin bu paylaşımlarının ardından BTK, 2 Ağustos’ta Instagram’a erişim engeli getirdi. Erişim engelinin neden yapıldığına ve ne kadar süreceğine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

TEPKİ YAĞDI: İLETİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE

Instagram’a erişim engeli getirilmesine, diğer bir sosyal medya platformu X üzerinden tepki yağdı.
Çok sayıda kullanıcı, bunun iletişim özgürlüğüne darbe olduğu iddiasında bulundu.

ALİ MAHİR BAŞARIR: İKTİDAR DERHAL BU KARARINDAN DÖNMELİDİR

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “BTK’nın Instagram’a erişim engeli getirmesi, hangi gerekçeyle olursa olsun kabul edilemez bir sansür uygulamasıdır. Dijital çağda, sansüre sansürle karşılık vermek çözüm değil, aksine sorunları daha da derinleştiren bir yaklaşımdır. İktidar, derhal bu kararından dönmelidir” ifadelerini kullandı.

İNCE’DEN ERDOĞAN’A: ÇOK CANIN SIKILDIYSA KENDİ HESABINI KAPAT

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, “Instagram’a erişim engeli getirme saçmalığı da neyin nesi? Çok canın sıkıldıysa kendi Instagram hesabını kapat, hem sen hem de biz rahat edelim!” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

DİĞER TEPKİLER

Yazar Ahmet Ümit: “Türkiye Yüzyılı. Instagram erişime engellendi.”,

Gazeteci Cüneyt Özdemir: “Günümüzde Instagram’ı kapatan bir ülke, 3. Dünya ülkesidir. Utanın, utanın…”

Deniz Ülke Kaynak Arıboğan: İnstagramı engellen aklın içinde olduğumuz büyük iletişim savaşını nasıl yöneteceği konusunda şüpheye düştüm. Bir sosyal medya kanalının kapanmasının anayasamızdaki ifade özgürlüğü kısmına uyup uymadığını ayrıca tartışalım…”

KİMİ KULLLANICI DESTEK VERDİ, KİMİ TİKTOK’UN KAPATILMASINI ÖNERDİ

Sosyal medya kullanıcıları da Instagram yasağına tepki gösterdi. Ama bazı kullanıcılar da BTK’nin aldığı kararı destekledi. Diğer bazı kullancılar ise Instagram’ın değil TikTok’un kapanması gerektiği çağrısında bulundu.

patronlardunyasi.com

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir