Berat Albayrak’ın Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı yaptığı 2016 yılında alınan kararıyla Türkiye, daima yaz saati uygulamasına geçmişti.
Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen 23 Ekim 2017 tarihli Bakanlar Şurası kararıyla yaz saati uygulamasının 28 Ekim 2018’e kadar yıl boyunca devamına karar verildi. 2 Ekim 2018 tarihinde ise Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yaz saati uygulaması kalıcı hale geldi.
Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan CHP’li Kaya kelam konusu uygulamanın yurttaşa yararı olmadığını, okul terklerinin arttığını ve elektrik faturalarında da öngörülemez artışlar yaşandığını belirtti. Hecebil ise gece – gündüz kavramlarının yok edildiğini belirtti
“DAMAT BAKAN GİTTİ, UYGULAMASI KALDI!”
Çocukların bir inat uğruna gecenin karanlığında okula gittiğini belirten CHP Ankara Milletvekili ve eğitimci Yıldırım Kaya, uygulamaya ait şunları söyledi:
“Bir eğitim anlayışı olan, bilimsel eğitime inanan bir Ulusal Eğitim Bakanlığı bu işe cepheden karşı çıkar. Bakanın kim olduğunun kıymeti yok. Daha evvel çok bakan geldi ve geçti lakin bu sistem motamot devam etti. Damat kayboldu gitti, damadın uygulaması kaldı. Fikirleri iktidarda devam ediyor. Elektrik faturalarından kelam ettiler. Elektrik firmalarını özelleştirdiler. Yaz saati uygulaması onların çıkarlarına hizmet eden bir uygulamadır.”
“OKULLAR ELEKTRİK FATURASINI ÖDEYEMEZ OLDU!”
İkili eğitimin olduğu bir ülkede bunun uygulanması bir çılgınlıktır, intihardır. Eğitim bunu kabul edemez. Okul yönetimleri, elektrik faturalarını ödeyemez oldu. Biliyorum ki okul koridorlarında, sınıflarda lambaların ampulleri ya gevşetiliyor ya da söndürülüyor. Bu türlü bir uygulamayı eğitim bilimi asla kabul etmez.”
ÖĞRENCİ TERKLERİ ARTTI, MUVAFFAKİYET ORANI DÜŞTÜ
6 yıllık süreçte muvaffakiyet oranlarına dikkat çeken Kaya, “Okul terkleri oldu. Beşerler, çocuklarını garanti altında hissetmedikleri için açık liseye, açık ortaokula kaydırmaya başladılar. Okula göndermek yerine dershaneye göndermeyi tercih eder oldular. Zira orada vakit ayarlamasını kendi istedikleri üzere yapıyorlar. Hem okula giden öğrenci sayısında azalma oldu hem de muvaffakiyet oranı çok önemli manada düştü” tabirlerini kullandı.
KAYA’DAN ERDOĞAN’A DAVET: “ÇOCUKLARA KIYMAYIN!”
Kararların saraydan verildiğini belirten CHP’li Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi. Kaya şunları aktardı:
“Ben Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yapıyorum. Kim ne söylüyorsa bu saat uygulamasıyla ilgili yanlış bir bilgi veriyor. Ya da kendisi yanlışta ısrar ediyor. Bu uygulamaya ne Ulusal Eğitim Bakanlığı son verebilir, ne de Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanlığı son verebilir. Bu uygulamayı herşeyde tek kelam sahibi olan, tek karar verici olan Recep Tayyip Erdoğan son verebilir. Çağrım onadır.
Çocuklara kıymayın efendiler! Çocuklara kıydığınızda bu ülkenin geleceğine kıymış oluyorsunuz. Cumhuriyetin 99. yılını kutlayacağız. Hiç olmazsa bu 29 Ekim’de çocuklarımıza bir müjde olarak bu yaz saati uygulamasına son verdiğini açıklasın. Şayet hakikaten Cumhuriyet’i inanarak savunuyorlarsa bu karar, kutlama armağanı olsun.”
“GECE – GÜNDÜZ KAVRAMLARI YOK EDİLDİ”
Vazgeçilmeyen yaz saati uygulamasının çocukların gece-gündüz kavramlarını alt üst ettiği belirten Çocuk Psikolojisi Derneği Lideri Süleyman Hecebil, “Henüz karanlıkta melatonin hormonu (uyku hormonu) bile salgılanmaya devam ederken biz çocuklarımızı okula gönderiyoruz. Karanlıkta güne başlayanlar için gün, çok uzunmuş ve yorucuymuş üzere gelir. Bu uygulama okulu çocuklar için keyifsiz ve yorucu hale getiriyor. Meğer okulun çocuklar için keyifle gidilen ve keyifli tecrübeler yaşadığı yer olması gerekiyor, çocukların okulu bu türlü tanımlamaları gerekiyor” sözlerini kullandı.
“BİR İNAT UĞRUNA…”
Çocukların artık okuldan keyif almadıklarını vurgulayan Hecebil, “İstanbul üzere büyük metropollerde yaşayan çocuklar sabah ezanı bile okunmadan okul yollarına düşüyorlar; uykulu, keyifsiz, kahvaltısını bile hakikat düzgün yapamamış çocuklar bir inat uğruna feda ediliyorlar” dedi.
Klinik Psikolog Süleyman Hecebil, kelamlarına şu formda devam etti:
“Bir kural, bir uygulama öncelikle insan faydasına olursa manası vardır. Hele husus çocuk olunca “çocuk faydasına olmayan uygulamaların manası yoktur.” Çocukların yan sıra işe giden yetişkinlerin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini biliyoruz. Madem çocuklarımız, insanımız bu uygulamadan olumsuz etkileniyor eski haline döndürelim. Yaz-kış saati uygulamasının bir mantığı bir manası var ve insan temelli düşünülmüş bir programdı.”
KAMPAYANYA BAŞLATILDI
Yurttaşlar, bahse ait Change.org üzerinden imza kampanyası başlattı. Geçtiğimiz yıl olduğu üzere bu yıl da yurttaşlar #Karanlıktakalmakistemiyorum diyerek seslerini duyurmaya çalışıyor.
İMAMOĞLU VE SOYER DE İTİRAZ ETMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl, İBB Lideri Ekrem İmamoğlu “Bir an evvel sabit saat uygulamasından vazgeçilmeli” tabirleriyle İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Lideri Tunç Soyer ise “Bu anlamsız, yararsız uygulama bitsin” diyerek uygulamadan vazgeçilmesi davetinde bulunmuştu.
KIŞ SAATİ UYGULAMASINA NASIL GEÇİLİYOR?
Normal kurallarda 2022 yılı için Ekim ayının son pazar günü, kış saati uygulamasına geçilmesi gerekiyor. Bu yıl ise bu tarih 30 Ekime denk geliyor. Lakin daima yaz saati uygulaması nedeniyle bu yılda kış saati uygulamasına geçilemeyecek.