CHP’nin devlet ormanları itirazı Anayasa Mahkemesi’nden döndü

Anayasa Mahkemesi, Turizmi Teşvik Kanunu’ndaki Bazı Hükümleri İptal Etti

Anayasa Mahkemesi (AYM), 7334 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’ndaki bazı hükümlerin iptali için CHP’nin başvurusunu değerlendirdi ve kararını açıkladı. Yüksek Mahkeme, turizm işletmesi belgesi alma zorunluluğunu tamamen Bakanlığın takdirine bırakan düzenleme ile turizm tesislerinden kapasite artışı durumunda katılım payı alınmasını ve kıyılarda lüks çadır tesisleri kurulmasını öngören hükümleri Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti.

Bununla birlikte, devlet ormanlarının Cumhurbaşkanı kararıyla turizm merkezi olarak ilan edilmesine olanak tanıyan hükmün iptal istemi reddedildi. Bu kararla birlikte Cumhurbaşkanının turizm merkezi ilan etme yetkisi devam etti.

Cumhurbaşkanının Yetkisi Korundu, Bakanlığın Yetkisi Kısıtlandı

CHP’nin orman vasıflı Hazine taşınmazlarının Cumhurbaşkanı kararıyla turizm merkezi ilan edilmesine karşı açtığı dava kısmen reddedildi. AYM, bu yetkinin sınırsız ve belirsiz olmadığını belirterek iptal istemini reddetti.

Mahkeme kararında, orman alanlarının kamu yararı doğrultusunda turizm alanı ilan edilebileceği vurgulandı.

Turizm Belgelerinde Yetki Bakanlıktan Alındı

AYM, turizm işletmelerinin Bakanlık tarafından belirlenen ölçütlere uymaması halinde işletmeye açılamayacağını öngören düzenlemeyi de iptal etti. Kararda, turizm işletmelerinin belge alma şartlarının net bir şekilde kanunla düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Turizm Tesislerinden Alınan Katılım Payı İptal Edildi

AYM, turizm merkezlerinde yatırımcılardan sosyal ve teknik altyapıya katılım payı alınmasını öngören düzenlemeyi de iptal etti. Kararda, bu tür mali yükümlülüklerin belirsiz olmaması gerektiği ifade edildi.

Kıyılarda Lüks Çadır Kurulamayacak

Deniz kıyılarındaki tesislerin turizm işletmesi belgesi olmadan faaliyet göstermesini engelleyen ve kıyılarda lüks çadır tesislerinin kurulmasını ön gören hükmü de iptal etti. Mahkeme, bu düzenlemenin teşebbüs özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti.

İptal Kararları 9 Ay Sonra Yürürlüğe Girecek

AYM, iptal edilen hükümlerin doğuracağı hukuki boşluğun kamu yararını ihlal edebileceğini belirterek, iptal kararlarının 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. Böylece, turizm sektöründe sert eleştirilere neden olan bazı düzenlemeler iptal edilirken, Cumhurbaşkanının turizm merkezi ilan etme yetkisi korundu.

Related Posts

İngiltere’ye gitmek isteyenlere kötü haber: Yeni karar vizelerinizi yakacak

İngiltere, lisans düzeyinin altındaki işlerde çalışacak yabancı işçilere süreli vize uygulamasına geçiyor.

ABD Başkanı Trump: Çin ile ilerleme kaydettik

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile İsviçre’de yapılan ticaret görüşmelerinin çok iyi geçtiğini ve büyük ilerleme kaydedildiğini bildirdi. ABD Başkanı Trump, Truth Social hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu. İsviçre’de Çin ile çok iyi bir …

Özel; Özer’i, Demirtaş’ı, İmamoğlu’nu ve Özdağ’ı andı: Gündemleri CHP ile ortak

Cumhur iktidarının bir yandan “terörsüz Türkiye” açılımı yürütürken diğer yandan DEM Parti’nin mağduriyetine CHP’yi de eklemesi Özel’in Van mitinginde gündemi ortaklaştırdı. Özel, kayyumlara karşı tutumunu bir kere daha yineledi. İmamoğlu’na da Ahmet Özer’e de Selahatin Demirtmaş’a da Ümit Özdağ’a da özgürlük istedi.

AB’den ateşkes çağrısı: Top artık Rusya’nın sahasında

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’da tam ve şartsız 30 günlük ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. Von der Leyen, yaptığı açıklamada “Top artık Rusya’nın sahasında. Ateşkesin ihlali halinde Rusya’ya yönelik güçlü baskıyı sürdürmeye ve daha sert yaptırımlar uygulamaya hazırız” dedi.

CHP, İmamoğlu davasının TRT’den yayınlanması için kanun teklifi hazırladı

CHP, İmamoğlu davasının TRT’den yayınlanması için kanun teklifi hazırladı

CHP’den İmamoğlu’nun canlı yayında yargılanması için yasa teklifi: ‘Seçilmişler açık yargılansın’

CHP, tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun yargı sürecinin TRT’den canlı yayınlanması için TBMM’ye yasa teklifi sundu.