T24 Dış Haberler
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Suriye Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra ve Suriye İstihbarat Başkanı Hüseyin es Seleme bugün başkent Ankara’ya geldi. Her iki Bakan da Türk mevkidaşlarıyla bir araya geliyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 7 Ağustos’ta Suriye’nin başkenti Şam’a gitmiş; ziyaret kapsamında hem Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile hem de Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ile bir araya gelmişti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Suriye Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra ve Suriye İstihbarat Başkanı Hüseyin es Seleme ile Ankara’da bir araya geldi.
Suriye İstihbarat Başkanı Seleme, Suriye Savunma Bakanı Kasra,
Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ve Bakan Fidan (soldan sağa)
Öte yandan Suriye Savunma Bakanı Kasra’nın bugün Millî Savunma Bakanı Güler’le bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Görüşme basına kapalı olacak.
TIKLAYIN | Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, bugün Türkiye’ye geliyor
TIKLAYIN | Suriye Savunma Bakanı Kasra, Türkiye’ye geliyor; Milli Savunma Bakanı Güler ile görüşecek
Fidan, 7 Ağustos’ta Şam’daydı
Son olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’nin başkenti Şam’a 7 Ağustos’ta bir ziyaret gerçekleştirmişti. Bakan Fidan, hem Suriyeli mevkidaşı Şeybani hem de Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ile bir araya gelmişti.
Fidan-Şara
Görüşme trafiği, Suriye’de kritik gelişmelerin yaşandığı bir döneme denk geliyor. Şam hükûmeti, Fransa’da Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılacak toplantıdan çekildiğini açıklamıştı.
Şam, SDG ile Fransa’da planlanan hiçbir toplantıya katılmama kararı aldı
Suriye hükûmetine yakın bir kaynak, Şam’ın Fransa’da SDG ile yapılması planlanan toplantıya katılmama kararı aldığını açıklamıştı. Suriye resmî ajansı SANA’ya konuşan kaynak, Şam’ın katılmaktan vazgeçme sebebinin SDG’nin ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke’de düzenlediği konferans olduğunun altını çizmişti. Şam, “ayrılıkçı isimlerin” katılımı nedeniyle konferansın kapsamlı bir ulusal çerçeveyi temsil etmekten uzak olduğunu savunuyor.
TIKLAYIN | Gerekçe ‘SDG Konferansı’: Şam, SDG ile Fransa’da planlanan hiçbir toplantıya katılmama kararı aldı
Şam’ın Paris’te SDG ile yapılması planlanan toplantıya katılmama sebeplerinden biri de 10 Mart’ta varılan Şam-SDG anlaşmasını ihlal ederek “düşmanca eylemlerde bulunan ayrılıkçı şahsiyetlerin” Haseke’deki konferansta ağırlanması.
TIKLAYIN | MSB: SDG terör örgütü sahada 10 Mart anlaşmasına uygun hareket etmiyor; saldırıları Suriye’nin bütünlüğüne zarar veriyor
Suriye-Ürdün-ABD üçlü çalışma grubu kuruldu
Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, dün Amman’da üçlü bir zirve düzenledi.
Zirvede, ortak çalışma grubu kuruldu.
SANA’da yer alan haberde “Kurulacak olan Suriye-Ürdün-ABD üçlü çalışma grubu, Süveyda ilinde ateşkesin güçlendirilmesi ve Suriye krizine kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik hükümetin çabalarına destek verecek.” ifadeleri kullanıldı.
Suriye krizine kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için insani alandaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanan haberde, Cenevre süreci ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı temelinde siyasi sürecin desteklenmesinin önemine dikkat çekildi.