Microsoft’tan Çin yapay zekası DeepSeek’e yasak

Microsoft, Çin Menşeli Uygulamalar için Kısıtlamalar Getiriyor

ABD Senatosu’nda konuşan Microsoft Başkan Yardımcısı ve Başkanı Brad Smith, veri güvenliği riskleri ve Çin propagandası kaygıları nedeniyle DeepSeek uygulamasını yasakladıklarını belirtti. Techcrunch’un haberine göre, Smith, “Microsoft olarak çalışanlarımızın DeepSeek uygulamasını kullanmasına izin vermiyoruz,” dedi. Bu kararın arkasında, Çin’deki veri saklama düzenlemeleri ve uygulamanın içeriğinde hükümet propagandası etkisinin olabileceği şüphesi yatıyor.

Veriler Çin’de Saklanıyor ve İçerikler Sansürleniyor

DeepSeek’in gizlilik politikası, kullanıcı verilerinin Çin sunucularında saklandığını açıkça belirtiyor. Çin yasaları gereği, bu veriler gerektiğinde devletle paylaşılabilir. Ayrıca DeepSeek, Çin hükümeti için hassas sayılan konuları sıkı şekilde sansürleme pratiğiyle de tanınıyor.

Microsoft, DeepSeek’in R1 adlı açık kaynak yapay zeka modelini Azure bulut hizmetinde kullanıma sundu. Ancak bu, uygulamanın kendisini sunmaktan farklı bir durum. Çünkü bu model, açık kaynak olduğu için isteyen herkes tarafından indirip kendi sunucularında çalıştırılabiliyor ve veriler Çin’e gitmiyor. Yine de bu durum, modelin propaganda üretme veya güvensiz yazılımlar yayma gibi risklerini ortadan kaldırmıyor.

Smith, DeepSeek modelini Azure’a entegre etmeden önce içeriğini incelediklerini ve “zararlı yan etkileri” önlemek için müdahale ettiklerini söyledi. Ancak bu müdahalenin detayları hakkında bilgi verilmedi.

Microsoft, kendi yapay zeka sohbet uygulaması Copilot ile pazarda yer alırken, DeepSeek’e rakip olmaya devam ediyor. Örneğin, Perplexity uygulaması Windows mağazasında mevcut. Ancak Google’ın Gemini gibi sohbet botları veya Chrome tarayıcısı gibi uygulamaları arama sonuçlarında bulunmuyor.

Microsoft’un bu adımı, ABD’de artan güvenlik endişeleri çerçevesinde Çin menşeli yapay zeka ürünlerine karşı bir tepki olarak yorumlanıyor.

Related Posts

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.

Steam’de Mortal Kombat oyunlarına yüzde 90’a varan indirim

Steam’de Mortal Kombat oyunlarına yüzde 90’a varan bir indirim yapıldı.

Apple Watch satışları her yıl düşüyor

Apple’ın uzun yıllar başarılı satışlarla andığı Apple Watch’lar artık eskisi kadar satmıyor.

Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma

Turkcell Superonline, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan “BOTAŞ Fiber Optik Kablo Altyapısındaki Elyafların Kiraya Verilmesi” ihalesini almaya hak kazandı.