Ehliyete ilk kez yaş sınırı geliyor: Bu yaşın üstündekilere ‘sürücü olur’ raporu verilmeyecek

Dünyada her yıl 1.2 milyon kişi trafik kazaları sonucunda hayatını kaybetmekte.

Bu durum çok sayıda ülkenin sürüş güvenliğini sağlamak amacıyla bir dizi yeni uygulamaya başvurmasına zemin hazırlarken, Avrupa Birliği (AB), yaşlı sürücülerin trafikteki payını azaltmak amacıyla tarihinde ilk kez ehliyette üst yaş sınırı uygulamaya hazırlanıyor.

Halihazırda yürürlükte olan yasaya göre sürücüler, 70 yaşını aştıktan sonra 5 yıl arayla sağlık raporu almak zorunda. Heyet tarafından oluşturulan sağlık raporu verilmemesi halinde ise ehliyetlerin iptali gerçekleşmekte.

Türkiye’de söz konusu uygulama için başlangıç yaşı 65 olarak belirlenirken, bu yaştan itibaren yapılacak ehliyet yenilemelerinde sağlık raporu şartı aranmakta ve söz konusu ehliyetler 5 yıl süreyle geçerli olmakta. 80 yaşın üzerindeki sürücüler içinse söz konusu şart 2 yıla kadar indiriliyor.

75 YAŞIN ÜSTÜ TRAFİĞE ÇIKAMAYACAK

AB’de geçerli olması planlanan yeni düzenleme ile ehliyet sahiplerinin yalnızca 75 yaşına kadar otomobil kullanabilmesi planlanıyor. Bu duruma gerekçe olarak, yaşlı sürücülerin yaşadığı refleks kaybının trafik kazalarına yol açabileceği gösterilirken, söz konusu değişikliğe çok sayıda kişiden tepki gecikmedi.

Evlatlarından ayrı yaşayan ve günlük işlerini ya da sağlık sorunlarını çözmek için otomobil kullanmak zorunda kalan yaşlı sürücüler, kararın ‘anlamsız’ olduğunu öne sürerken, AB’de geçerli olması planlanan düzenlemenin ilerleyen yıllarda Türkiye için de uygulanabilirliği sosyal medyada tartışmalara neden oldu.

İŞARET KULLANIMI ZORUNLU OLDU

Trafikte yaşlılara yönelik farklı uygulamalara giden ülkeler arasında Japonya da yer alıyor. Monako’nun ardından dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip olan Japonya’da hükümet, 75 yaş ve üzerindeki kişiler tarafından kullanılan otomobillere “yaşlı sürücü” işareti anlamına gelen “Koreija” sembolünün yapıştırılmasını zorunlu tutmuştu.

Related Posts

Mutlu Şehir Endeksi açıklandı! İşte dünyanın en mutlu kenti

Her yıl yayımlanan ‘Mutlu Şehir Endeksi’ raporunun 2025 yılı sonuçları açıklandı. ‘Mutlu Şehir Endeksi’nde, şehirlerin yönetişim, sivil katılım, ekonomi, sağlık, çevre ve ulaşım gibi alanlardaki performanslarının değerlendirildiği bildirildi. Endekse …

Ukrayna Parlamentosu, ABD ile ekonomik ortaklık anlaşmasını onayladı

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, 1 Mayıs’ta imzalanan ikili ekonomik ortaklık anlaşmasının parlamentoda oy çoğunluğuyla kabul edildiğini duyurdu. Söz konusu anlaşma, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini öngörüyor.

İsrail, Hamas’ın elindeki esirlerden 3’ünün öldüğünü iddia etti

İsrail medyası, Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin durumuna ilişkin yeni bilgiler paylaştı. Ülkenin devlet televizyonu KAN, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları sonrasında 59 esirden 21’inin hayatta olduğunu öne sürdü.

Gazze’de acı bilanço: Can kaybı 52 bin 760’a yükseldi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 106 artarak 52 bin 760’a yükseldi.

Ukrayna Parlamentosu da onayladı: Mineral anlaşması devreye girdi

Ukrayna Parlamentosu, ABD ile imzalanan maden anlaşmasını onayladı. Kiev, bu adımın hem askeri yardımları artırmasını hem de Rusya’ya karşı müzakerelerde elini güçlendirmesini bekliyor. Anlaşma, yatırım fonu gibi detayları henüz netleşmemiş olsa da oybirliğiyle geçti.

Alman istihbaratı duvara tosladı: AfD bir süre daha ‘aşırı sağcı örgüt’ değil

Almanya’da iç istihbarat kurumu, aşırı sağcı AfD’yi “aşırılıkçı” olarak tanımlamayı, parti hakkında açılan dava sonuçlanana kadar durdurdu. Mahkeme kararı, BfV’nin kamuoyuna yönelik ifadelerini geçici olarak kısıtlıyor.