Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

İki yeni mevsim daha ortaya çıktı: Gezegenin ritmi şaştı takvimler baştan yazılıyor

Araştırmacılara göre, insan faaliyetlerinin etkisiyle Dünya’da artık iki yeni mevsim daha yaşanıyor. “Sis mevsimi” ve “çöp mevsimi” olarak adlandırılan bu dönemler, ekosistemlerin işleyişini değiştirirken, bazı geleneksel mevsimleri ise geri dönüşsüz …

Jehan Barbur’dan ‘kız neşesi’ pozu

Bülent Ortaçgil’in Enka Açıkhava’daki sahnesinde, kadın sesleri yükseldi. “Kadın Sesi Değmiş Şarkılar” konserinde Sena Şener, Kalben, Jehan Barbur ve Ceylan Ertem bir araya geldi. Barbur, “Şahane bir Ortaçgil sahnesinden” açıklamasıyla verdikleri pozu paylaştı.

Bakan Şimşek, fiyatları düşürmek için bu formülü uygulayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında Türkiye ekonomisine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, “Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 24 ile 29 arasında. Biz o rakamın ortasında olmayı öngörüyoruz. Gelecek sene de enflasyonu yüzde 20’nin altına çekeceğiz. Kira zammı sorunu da konut arzını artırarak çözeceğiz.” dedi.

Samsun’da 5 bin 230 Kök Kenevir Ele Geçirildi

Samsun’da polis, ayçiçeği tarlasında 5 bin 230 kök kenevir bitkisi buldu, iki şüpheli hakkında işlem başlatıldı.

Adana’da Gürültü Kirliliğine 632 Cezası

Adana’da gürültü kirliliği yapan 632 araç sürücüsüne toplam 1.57 milyon lira ceza kesildi.

Adana’da vahşet: Tartıştığı kızı ve eşini öldürüp intihar etti, oğlu kaçarak kurtuldu

Adana’da bir baba, tabanca ile eşini ve kızını öldürdükten sonra intihar etti. Erkek çocuk kaçarak kurtuldu.