Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Aksiyon Haber

Aksiyon Haber gündemi ve önemli gelişmeler

Aksiyon Haber

Aksiyon Haber gündemi ve önemli gelişmeler

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Haber

106 Yıllık Egemenlik ve TBMM’nin Tarihi Önemi

By Onur Çelik
24 Nisan 2026 2 Min Read
106 Yıllık Egemenlik ve TBMM’nin Tarihi Önemi için yorumlar kapalı

106 yıl önce, 23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), egemenliğimizin teminatı ve ulusal bağımsızlığımızın simgesi olarak tarihe geçti. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, işgal altındaki Anadolu ve Rumeli topraklarında başlatılan Kurtuluş Savaşı’nın temel taşlarından biri olan TBMM, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda atılan en önemli adımlardan birini temsil ediyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmasının ardından, Mondros Mütarekesi’ne rağmen ülkemiz işgale uğramaya başladı. Bu duruma karşı koymak amacıyla Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattı. Amasya Tamimi ve Erzurum, Sivas kongreleri ile “ulusun egemenliği ulusun olacaktır” ilkesi benimsendi.

1919 sonbaharında yapılan seçimlerin ardından, Osmanlı Mebusan Meclisi 12 Ocak 1920’de toplandı. Mustafa Kemal Paşa Erzurum milletvekili olarak seçildi, ancak Ankara’da kaldı. Çoğunluğunu Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ne yakın milletvekillerinin oluşturduğu Meclis, 28 Ocak 1920’de gizli bir oturumda Misak-ı Milli’yi kabul etti. İstanbul’un 16 Mart 1920’de işgali ve milli mücadele yanlılarının tutuklanması üzerine, milletvekilleri Ankara’ya geçmeye başladı. Son olarak, Osmanlı Mebusan Meclisi 18 Mart 1920’de toplandı ve süresiz olarak tatil edilmesine karar verdi.

Mustafa Kemal, 19 Mart 1920’de yayımladığı genelge ile “Ankara’da olağanüstü yetkili bir Meclis” toplanacağını duyurdu. Genelgede, ulusun bağımsızlığını sağlamak ve devletin kurtarılması için önlemler düşünülerek olağanüstü yetkilere sahip bir Meclis’in toplanması istendi. Seçimle belirlenen milletvekilleri ve Osmanlı Mebusan Meclisi’nden kaçabilen 84 milletvekili ilk Meclis’te yer aldı.

22 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışını duyuran Mustafa Kemal, bu Meclis’in tüm sivil ve askeri makamların ve ulusun emir alacağı en yüksek otorite olacağını vurguladı. 23 Nisan 1920 tarihinde, Hacıbayram Camisi’nde kılınan cuma namazının ardından kurban kesilerek TBMM resmen açıldı. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bu tarih, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş mücadelesinin en önemli aşamalarından biri olarak kayıtlara geçti.

TBMM, milli iradenin temsil edildiği tek kurum olma özelliğini taşır ve açıldığı günden bu yana bu misyonunu sürdürmektedir. İlk Başkanı Mustafa Kemal Atatürk, 1 Mart 1920’de Meclisin 4. toplantı yılının açılışında, ulusun iradesinin önemine dikkat çekerek “Milletin irade ve amaçlarına uymayanların talihi hüsrandır.” ifadelerini kullanmıştır. Egemenliğimizin 106. yılını kutlarken, TBMM’nin tarihimizdeki yerini ve önemini bir kez daha hatırlıyoruz.

Author

Onur Çelik

Follow Me
Other Articles
Previous

İktidar, Kamu Alanlarını Özelleştiriyor: 55 Taşınmaz Satışa Sunuldu

Next

İklim Krizi Korkutuyor: 250 Gün Çalışma Artık Mümkün Olmayacak

Son Yazılar

  • Altın fiyatları ne zaman yükselecek? Dev bankadan dikkat çeken tahmin
  • Son dakika… Ankara’da ormanlık alanlara giriş yasağı uzatıldı: Bahçeler dâhil ateş yakılması yasaklandı!
  • Beylikdüzü’nde taksiciler arasında ‘yolcu alamazsın’ tartışması: Birbirlerini cep telefonuyla kaydettiler
  • Bakanlık duyurdu… 52 ilde suç örgütlerini övenlere operasyon: 216 şüpheli yakalandı
  • Yavuzyılmaz’dan Irak-Türkiye petrol hattına ilişkin kritik iddia: ‘229 milyon dolar nerede?’
  • Orman yangınlarına karşı keçi ve koyunları doğaya salacaklar
  • 3 gün önce istifa etmişti… CHP’li eski vekil hayatını kaybetti!
  • TCMB’nin swap hariç net rezervlerinde ılımlı toparlanma
  • Başkan Erdal Beşikçioğlu gözaltında… Etimesgut Belediyesi’nden operasyon açıklaması: ‘Başkanımızın arkasındayız’
  • Wildberries tesisine İHA saldırısı
  • Askeri kampta keşfedildi: Kazı derinleştikçe toprağın altından peş peşe sürprizler çıktı
  • Kuraklığın hüküm sürdüğü çöldeki göl imkansızı başarıyor
  • Giresun’da feci kaza: 3 ölü, 3 yaralı
  • Açıklama geldi: Sivrihisar Belediyesi, CHP’den ayrılmama kararı aldı
  • HBO Max’e Dikey Videolar ve Yapay Zeka Arama Geliyor

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (1.453)
  • Ekonomi (105)
  • Haber (507)
  • Sağlık (132)
  • Teknoloji (73)
Copyright 2026 — Aksiyon Haber. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme
Office Lisans Satın Al